Take The FoodSmart Challenge
DISCLAIMER: Information presented here is for informational purposes only and is not meant to be used as a replacement for appropriate medical advice and care. Answers are at the end of the quiz.

1. Which type of cholesterol in the body is often referred to as "bad cholesterol" and is associated with the development of heart disease?

a. low-density lipoprotein (LDL) cholesterol
b. high-density lipoprotein (HDL) cholesterol
c. none of the above


2. Which nutrient is important for females to take during childbearing years and pregnancy in order to protect unborn children from developing neural tube defects such as spina bifida (in which the spinal column of a fetus doesn't close during the first month of pregnancy)?

a. vitamin E
b. folate/folic acid
c. niacin
d. vitamin C


3. Acrylamide is a probable human carcinogen (cancer-causing agent) that forms when carbohydrates are cooked at temperatures over 248 ° F. High levels of acryl amide may be found in:

a. pears
b. potato chips and fries
c. hamburger


4. A lack of calcium can contribute to the development of bone problems including:

a. osteoporosis
b. diabetes
c. cancer
d. kidney disease


5. Chronic consumption of _______________ can lead to liver disease and cirrhosis of the liver.

a. milk thistle
b. rice
c. alcoholic beverages
d. cheese


6. The majority of bone mass for both males and females is established by approximately age _______, making sufficient calcium intake especially crucial up to this age.

a. 5
b. 25
c. 17
d. 50


7. The ingestion of ______________ releases numerous chemicals in the body and is associated with cancer development.

a. grapes
b. alcoholic beverages
c. fruit punch
d. crackers


8. Protein and carbohydrates provide ____ calories per gram; alcohol provides ____ calories per gram; and fat provides ____ calories per gram.

a. 12, 7, 11
b. 4, 7, 9
c. 10, 20, 100
d. 2, 9, 15


9. The enzymes _______________ and _________________, found in raw papaya and pineapple, respectively, are useful for reducing inflammation when consumed.

a. papain and bromelain
b. lactase and lactobacillus
c. amylase and lipase


10. Which of the following may be useful in lowering high LDL cholesterol?

a. garlic
b. butter
c. psyllium seed husk
d. both a and c


11. Which fruit often contains higher levels of pesticide residues?

a. apples
b. pineapples
c. watermelon


12. A diet that contains whole grains can help reduce the risk of developing:

a. obesity
b. diverticulosis
c. type II diabetes
d. all of the above


13. High-sodium foods can contribute to:

a. high blood pressure (hypertension)
b. low blood pressure (hypotension)
c. dry skin


14. Bisphenol A (also called BPA) is a chemical that may cause health problems. It is found in:

a. glass
b. stainless steel
c. certain plastics
d. none of the above


15. Gallstones are more likely to form in those who:

a. lose weight too rapidly
b. are female
c. have a family history of gallbladder disease
d. all of the above



ANSWERS:

1. a
2. b
3. b
4. a
5. c
6. c
7. b
8. b
9. a
10. d
11. a
12. d
13. a
14. c
15. d

Courtesy of FoodSmart.org
Copyright
2010 Diana Hunter and Consumer Press, Inc.

Looking For Straight Answers To Today's Food-Related Questions?
Nationally noted author Diana Hunter provides a unique overview on how to easily make sense of conflicting nutrition information and make educated dietary choices. Covers a wide variety of nutritional topics including dieting, organics, irradiated foods, sweeteners, genetically modified foods, food safety, and more.

FoodSmart: Understanding Nutrition in the 21st Century 
is an informative, easy-to-read guide designed to help you make sense of conflicting nutritional information and make educated dietary choices. Both enlightening and entertaining, it covers a wide variety of nutrition-related topics.

To Order Now Call 1-800-BOOK-PLAN


 


Please visit our Press and Media page for the latest events and media information about FoodSmart and Diana Hunter

Follow FoodSmart on FaceBook including tour updates and nutrition discussions.



Terms of Use  |  Privacy Statement

© 2012 FoodSmart.org. All rights reserved.  Site Design and Maintenance by Southern WebWorks, Inc.